Zorgen voor jezelf

Een paar weken geleden heb ik een workshop van Jasmijn Jaran bijgewoond. Deze workshop is voor ouders die kinderen hebben met ASS. Wat ik erg fijn aan de workshop vond is dat je samen bent met lotgenoten. Het is goed om te zien dat je niet de enigste bent. Ondanks dat er verschillen zijn binnen het ASS zijn van de kinderen, ervaren we veel dingen hetzelfde.

Tijdens de workshop geeft Jasmijn aan dat ouders meer stress ervaren dan ouders met " gewone " kinderen. Ze geeft handvaten hoe je ervoor kan zorgen dat jezelf hier niet aan onderdoor gaat. Hoe zorg je er voor dat je niet helemaal doorschiet. Omdat je altijd al in een staat van paraatheid bent, is t makkelijk om door te slaan naar overspannenheid of zelfs erger.

Dit heb ik onlangs zelf ook ondervonden. Ik was maar aan het doorgaan, het lukte me allemaal wel en ik deed het toch allemaal goed voor mijn gezin. Maar ik vergat ondertussen tijd te nemen voor mezelf. Op een gegeven moment voel je je net een Duracell konijn, die stug doorslaat op zijn trommeltje. Maar je bent geen robot en dus lukte het niet meer en heb ik rust moeten nemen. Ik dacht in het begin nog dat ik binnen een paar weken wel weer op t werk zou zijn. En die opleiding maakte ik ook wel even af. Maar nee hoor. Ik kwam mezelf flink tegen. In t begin ging het konijn in mijn hoofd nog wel even door, maar mijn lichaam stond stil. Ik was overal boos over en op iedereen. Ik wou nog niet zien, dat ikzelf degene ben die voor mij moet zorgen. Maar langzaamaan gaat het beter en laat ik mijn gevoelens er zijn en zorg ik beter en ben ik vooral liever voor mezelf.

Dit is ook wat de workshop van Jasmijn uitlegt. Zorg goed voor jezelf, want dit heb je zo nodig. Wat zijn dingen die je doet om op te laden? Wat vind je fijn en leuk om te doen. Welke mensen heb om je heen die je om hulp kan vragen? en vraag je genoeg om hulp? Want je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
Ik ben nou bezig om dit allemaal een plekje te geven en met behulp van therapieën en medicatie ben ik al een heel eind op weg.

Dit zijn een paar dingen die ik doe om op te laden, misschien helpen ze als inspiratie.   liefs Debbie 

-Mediteren het liefst 2 x per dag.
-Een dagboek bijhouden
-Sporten 
-Yin yoga
-Wandelen
-Afspreken met mensen die je liefhebt
-Een boek lezen
-Een dutje doen (hoe lekker is dat)
-Meerdere momenten op de dag even niks doen.
-Rommelen in huis (het liefst als er niemand thuis is)
-Gezond eten

Als je meer wilt weten over Jasmijn Jaran kun je haar vinden op haar LinkedIn profiel:
https://www.linkedin.com/in/jasmijn-jaran-9360b743

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.